Ne všem potravinám svědčí chlad k tomu, aby zůstaly čerstvé, chutné a plné vitamínů. Přinášíme vám nejnáchylnější potraviny, které dáváme do lednice s dobrým úmyslem, ale bohužel jim škodíme a přicházíme tak o jejich skutečně čerstvou chuť. Kromě toho nevědomky zkracujeme jejich trvanlivost a mimoděk se poté divíme, proč tolik utrácíme za stále se kazící potraviny. Které to jsou?
Do lednice nepatří
V ledničce rozhodně nemá co dělat česnek. Jeho typická chuť a vůně se v lednici tak nějak vytrácí a naopak pouze ve spíži si uchová své vlastnosti a ozdravující dávku vitamínů a cenných látek. Dobré je také vědět, že česnek je potřeba skladovat v suché a dobře větrané místnosti či dóze. Jakmile načnete paličku česneku, nezapomeňte všechny stroužky nejlépe do deseti dnů spotřebovat.
Podobné je to i s cibulí. Chlad této pochutině vůbec nesvědčí a v lednici velmi rychle cibule zplesniví a změkne. Chcete-li cibuli udržet čerstvou a voňavou, snažte se ji umístit do suché a tmavé místnosti s nižší teplotou než je ta pokojová. Cibule by neměla být vystavována přímému slunečnímu záření, a jakmile ji načnete, měli byste ji v uzavřeném sáčku vložit do přihrádky na zeleninu.
Častou chybou je i vkládání banánů do lednice. U tohoto ovoce myslete na to, že se má nechat dozrát mimo chlad, protože jinak vám velmi rychle zčernají. Jestliže máte úplně zelené banány a chcete-li je nechat rychleji dozrát, zabalte je do papírového sáčku při pokojové teplotě. Naopak pokud chcete, aby vám jejich čerstvost vydržela co nejdéle, umístěte je na chladné a tmavé místo.
A jak je to s okurkami? Tyto vodou plné zeleninové pochoutky vyžadují skladování mimo lednici a to z jednoho prostého důvodu – rychle se v lednici kazí a ztrácí chuť i aroma. Podobné je to i s rajčaty, i když je většina z nás automaticky umisťuje do lednice. V chladničce začnou být rajčata brzy mdlá a moučná. Chytrým řešením je sklep nebo chladná spíž. Jestliže máte doma chladněji, můžete je nechat i v předsíni nebo kuchyni.
Poslední nejčastější chybou je špatné skladování brambor. Ty by měly být uloženy na suchém a tmavém a chladném místě. Pokud vám to možnosti dovolí, umístěte je do sklepa. Rozhodně se vyvarujte ukládání do lednice, neboť právě nízké teploty rozkládají v bramborách škrob a hlízy začínají sládnout. A jaké rady a tipy na skladování máte vy?
Autor úvodního obrázku: drifs